Telefoon: 0521 - 383519 / info@stichtingstruikrovers.nl
Wezel

Wezel

De wezel is het kleinste roofdier op aarde. De vrouwtjes, die kleiner zijn dan de mannetjes, wegen amper meer dan een grote muis. Het is een superspecialist, wezels eten bijna alleen maar woelmuizen. De vrouwtjes kunnen moeiteloos muizen in hun holletjes achtervolgen.

Wezels hebben geen uitgestelde voortplanting en een vrouwtje kan in één seizoen, uniek voor marters, twee keer een nest jongen grootbrengen. De jongen zijn na 3 maanden volwassen. Vrouwtjes die vroeg in het voorjaar worden geboren kunnen dezelfde zomer jongen krijgen. Op die manier kunnen ze heel snel in aantal toenemen als er veel woelmuizen zijn.

Op papier komen wezels overal in Nederland voor, maar in werkelijkheid zijn ze uit veel gebieden helemaal verdwenen. Ze zijn lastig waar te nemen, omdat ze veel vijanden hebben leven ze vaak grotendeels ondergronds.

Stichting Struikrovers 1 van 3

Doe mee!

Das, otter, boommarter, steenmarter, bunzing, hermelijn en wezel. In Nederland komen maar liefst zeven soorten marters voor! Helaas worden deze prachtige en intelligente dieren door veel mensen steeds vaker als lastige roofdieren beschouwd. Wil je ons helpen ze te beschermen? Geef je op en we informeren je over onze activiteiten.