Telefoon: 0521 - 383519 / info@stichtingstruikrovers.nl
Cursus kleine marters

Cursus kleine marters

Wat?

Het Bureau van de Zoogdiervereniging organiseert, in samenwerking met Stichting Struikrovers op 10 april en 22 mei en op 17 april en 29 mei 2019 een tweedaagse cursus ‘Kleine marters’. 

Waarom?

De kleine marters zijn recent bij een aantal provincies van de vrijstellingslijst gehaald, en krijgen wettelijke bescherming. Dat is belangrijk want de kleine marters zijn indicatoren voor de landschapskwaliteit. Waar ze worden gezien is het landschap in orde. Ze staan aan de top van de voedselketen en kunnen alleen leven in gezonde, mooie, kleinschalige landschappen met veel afwisseling. Ze zijn ook bijzonder nuttig. Als knaagdierspecialisten voorkomen ze ratten- en muizenplagen.

Anders dan vogels, vlinders of wilde bloemen zijn marters nauwelijks zichtbaar en moeilijk vast te stellen. Ze zijn stil, schuw en leven verborgen. De meeste soorten zijn alleen ’s nachts actief. Onderzoek naar marters is daarom lastig. Het vraagt om speciale hulpmiddelen en veel geduld.

Tot voor kort bestond er geen universele inventarisatiemethode voor (kleine) marters. Met de ontwikkeling van de ‘Struikrover’ is daar verandering in gekomen. De Struikrover is een speciaal door Matthijs Smaal ontworpen buis om alle soorten marters en andere roofdieren met een wildcamera te fotograferen.

Wanneer de struikrover op een goede plek in de natuur wordt geplaatst kan de aanwezigheid van alle in Nederland voorkomende marters en andere (roof)dieren (knaagdieren zoals waterspitsmuis, egel, eekhoorn, wasbeer, wasbeerhond) worden vastgesteld of uitgesloten.

bunzing rennen actie onscherpte 8 van 15

Programma?

De Zoogdiervereniging organiseert in samenwerking met Stichting Struikrovers een twee daagse cursus over ecologie en inventarisatie van (kleine) marters.  Je leert alles over (kleine) marters en het gebruik van de Struikrover als effectief inventarisatie-instrument.

De cursus omvat 2 dagen (incl. lunch):

Dag 1, theorie (status, leefwijze, ecologie, verspreiding en inventarisatie) met praktijk op locatie & opdrachten / huiswerk.

Dag 2, uitwerken opdrachten / resultaten van eigen veldwerk met de Struikrover. Ook gaan we in op beschermings- beheersmaatregelen ten gunste van (kleine) marters.

Doelen?

  • Praktische kennis opdoen over de leefwijze, ecologie en bescherming van (kleine) marters.
  • Leren werken met de Struikrover (gebruik / verhuur is inbegrepen in het cursusbedrag!) in het veld, waarmee professionele inventarisatie en monitoring mogelijk is.

 

struikrover in het veld 1 van 2

Voor wie?

Deze cursus is gericht op (veld)medewerkers van ecologische adviesbureaus, ecologen en projectleiders van m.e.r.-bureaus, en ecologen, projectleiders en planologen van overheden die met kleine marters, ingrepen en wetgeving te maken krijgen. Doordat zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers deelnemen ontstaat een unieke leersituatie.

Wanneer?

  • Eerste cursus op 10 april en 22 mei.
  • Tweede cursus op 17 april en 29 mei.

Maximaal 20 deelnemers. Let op: vol is vol, aanmelding op volgorde van binnenkomst.

Waar?

Zwolle, de Weijenbelt (op loopafstand van het NS station).

 Kosten?

EUR 595,- per persoon ex. BTW. Inclusief gebruik van 1 Struikrover, koffie/thee/drankjes, lunch en begeleiding door ervaren docenten.

Mee doen?

Wil je meedoen? Geef je op bij Edo van Uchelen (edo@stichtingstruikrovers.nl) van Stichting Struikrovers.

Na opgave ontvang je ongeveer 2 weken voor aanvang het programma met alle details en een deelnemerslijst.

 

 

 

 

Doe mee!

Das, otter, boommarter, steenmarter, bunzing, hermelijn en wezel. In Nederland komen maar liefst zeven soorten marters voor! Helaas worden deze prachtige en intelligente dieren door veel mensen steeds vaker als lastige roofdieren beschouwd. Wil je ons helpen ze te beschermen? Geef je op en we informeren je over onze activiteiten.